Начин на приготвяне
Тази вкусна туршия отнема цял ден, но трудът и времето си заслужават. Прекрасна и леко пикантна - идеална за зимните дни.
Червените чушки се изпичат, обелват се и след това се нарязват на парчета (4-6 парчета).
Доматите без семките се смилат и изваряват до получаване на гъста каша. Един съвет - по-лесно става, ако доматите са сварени и тогава да се минат през машинката и след това се кипват.
За соса:
Олиото и оцетът се кипват и се слагат лютите чушлета - ври 10 минути. Прибавят се захарта и солта - ври 5 минути.
Добавят се черният пипер, дафиновият лист, бахарът и доматите - ври 10 минути.
Прибавят се нарязаните на парчета чушки - ври 20 минути.
Накрая се прибавят чесънът и нарязаният магданоз и се сваля от огъня. Похлупва се и се оставя за изстине. Пробвайте го как е на вкус - ако е леко тръпчиво на гърлото (ако е по-кисел оцетът), добавете още захар. Колкото повече захар има, толкова по-сладка става туршията - това зависи от вашия собствен вкус.
След като е изстинало, се сипва в бурканчета, но количеството трябва да е доста под ръба на буркана, за да не ги отвори олиото.
Бурканчетата се стерилизират 10 минути след като кипнат.
Балдъзената туршия от тефтера на баба е готова.
Коментари