Искендер кебап

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Искендер кебап1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2
"Едно емблематично ястие от Турската кухня, което опитахме и обикнахме!"

Необходими Продукти

  • агнешко месо - 400 г, може и телешко
  • домати - 4 броя + 4 с.л. доматена паста
  • чесън - 3 стръка зелен
  • лук - 4 стръка зелен
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • масло - около 3 - 4 с.л. (100 г)
  • захар - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - 4 с.л.
  • черен пипер
  • чубрица
  • червен пипер - 2 щипка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете месото на парчета или жулиени, посолете го и го сложете да се запържи в малко мазнина заедно с накълцания чесън.

След като си смени цвета, прибавете накълцания лук и бъркайте леко, докато е готово. Овкусете със сол, черен пипер и чубрица.

Нарежете доматите на дребни парченца и ги задушете със зехтина. Добавете и доматената паста, малко сол, захар и оставете да къкри до увиране на доматите.

Разбъркайте киселото мляко с 2 с.л. масло, в което е запържен червеният пипер.

Поднесете Искендер кебапа върху канапе от арабска питка, върху нея месото, полято с доматения сос, а отстрани сложете 2-3 с.л. от киселото мляко със запръжката.

Гарнирайте по желание с люти чушки.

Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за адана кебап или този вкусен турски кебап.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
510
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

vanko79
vanko79
наистина изглежда вкусно,близко е до оригинала
29.01.2014 16:20
2
денди
денди
не е до готвачи или умници,Наистина това не е рецептата.Искендера е на подложка от хляб залят с масло,печено месо залято с домати
09.08.2013 15:11
7
1
БГ - Татко
БГ - Татко
Да му се отще на човек да готви, като Ви чете негативните коментари......Засрамете се !!! Като не Ви харесва, на компютъра има едно голямо копче, след натискането на което той се изключва и това е !!!Аман от Главни Готвачи под всяка рецепта !!!
08.08.2013 16:40
12
Росен
Росен
Ей Аман от критици. Не се спряхте честно Ви казвам. Като не ти харесва, не ти харесва и точка. Ако ти сготвиш боб чорба от Врачанско и аз ти сготвя такава от Варненсо дали ще са еднакви ?
Големи рабирачи станахте всичките. Рецептата е добра - аз това мога да кажа със сигурност
03.08.2013 23:48
3
1
Григоров
Григоров
Искендер не е точно това.

Обикновено месото е печено. Ако не греша обичайно е телешки дюнер, а не пържено.

Сервира се не върху питка а върху хапки от питка. Преdи сервирането е залято с доматения сос. В момента на сервиране месото и хляба вече заляти с доматен сос, се заливат с врящо масло.

26.07.2013 18:21
4
жижи
жижи
аз пък казвам че рецептата си е баш оригинал:)
02.11.2012 12:58
1
1
Покажи всички подкоментари
Александър
Александър
Преди един месец съм бил в "Искендер" - най-доброто заведение в Истанбул, където се приготвя само Искендер и няма нищо общо с тази рецепта. Например месото е печено и не присъстват домати под никаква форма.
20.09.2012 01:33
1
лили
лили
Да рецептата е турска
03.01.2012 17:54
1
sibel
sibel
Такава рецепта съм я яла в Берлин и е турска. Не е точно такава, но прилича.
06.10.2011 13:49
1
appeal
appeal
Който е писал тази рецепта малко е национален. Май тази арабска кухня трябва да е турска. Всички манджи са турски, с изключение на питката.
02.07.2011 01:24
1
1