Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Патладжани с доматен сос на фурна

Патладжани с доматен сос на фурна

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Патладжани с доматен сос на фурна2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4-5
"Има нещо магически вкусно в комбинацията между патладжани и домати!"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 броя, големи
  • брашно - за овалване
  • домати - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 брой
  • мазнина - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л., равни
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • магданоз - 1 връзка
  • сухари - около 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете патладжаните, посолете ги и ги оставете да се отцедят от горчивия сок за 20 минути. След това ги измийте и ги подсушете старателно. Загрейте мазнина в тиган, оваляйте ги в брашно и ги изпържете равномерно.

Настържете лука и моркова на ренде и ги сложете да се запържат в голяма тенджера с 1/2 ч.ч. мазнина. Щом омекнат добавете брашното и го запържете. След това сипете почистените и настъргани предварително домати заедно със солта и захарта. Оставете сосът да ври около 20-30 минути. Накрая добавете магданоза.

В намазнена тава сипете малко от соса на дъното, подредете ред патладжани, сол, отново ред патладжани и така до изчерпване на количествата. Между отделните редове посипвайте обилно със сухар, като за най-отгоре оставете повечко сос и сухар.

Полейте патладжаните с доматен сос с малко мазнина, останала от пърженето и го сложете да се пече за половин час в предварително загрята умерена фурна. Ястието се поднася охладено напълно и поръсено с черен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Жени
Жени
Защо ми се струва,че снимката не отговаря на предложеното по-горе ястие???На него виждам отгоре заливка като за мусака????
05.08.2014 17:09
1
1
Покажи всички подкоментари
Минка Великова
Минка Великова
перфектно
28.08.2013 17:20