Сладко от мляко

23/02/2016
Русиана Михайлова
отРусиана МихайловаПомощник Готвач211291
Приготвяне10 мин.
Готвене90 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 600
  • Преглеждания за месеца47
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко прехвърляме в дълбока тенджера. Слагаме захарта, ваниловата захар и солта. Котлона загряваме на максимална степен и разбъркваме млечната смес.

Захарта трябва да се стопи и млякото да започне да къкри на огъня. След като това стане, се отстранява от котлона и се влага смесената с водата сода.

От содата млякото шупва и обемът му се увеличава. Ето защо използваме дълбока тенджера. Връщаме на котлона и го включваме на средна степен.

Оставяме да къкри така за около 60 минути, като на всеки 10-15 минути го разбъркваме добре. Ще ви направи впечатление, че млякото започва да се сгъстява и да изменя цвета си.

След като това стане, трябва да намалим мощността на котлона и да оставим сгъстената течност още 20-30 минути да къкри на тих огън. Разбърквайте сместа на всеки 2-3 минутки.

Щом гъстотата й стане като тази на течен мед, отдръпнете от печката. Оставете десерта да се охлади за кратко, а след това го прехвърлете в буркан. Ако се държи в хладилник, годността му е около месец.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Джемиле Чешлиева
А бурканите стетилизират ли се
0
0
Русиана Михайлова
Не. Трайността им е в хладилник е до месец. Ако искате може да ги обърнете с капака надолу докато са още горещи, след като ги разсипете. Те ще се запечатат и ще си спестите време.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв