Начин на приготвяне
Пресейте брашното и направете кладенче. Сложете яйцето, сол, лъжица сок от портокал, сухата мая, масло и мед. Започнете да замесвате тесто, като постепенно добавяте топло мляко.
Месете енергично до получаване на гладко и еластично тесто. Готовото тесто разделете на 4 равни части, като две от тях отделите настрана, а другите две оцветите със боите.
За оцветяване използвах сладкарски бои, защото цветовете стават по-наситени, вие ако се притеснявате да ги използвате може да ги замените със сок от червено цвекло за червената и спанак за зеления цвят.
Сложете по две капки боя в двете тестени топчета, в едното от зелената, в другото от червената. Омесете наново, като добавите още малко брашно до получаване на равномерни цветове. Покрийте всички топчета с чиста кърпа и оставете за час да втаса тестото. За оформянето на хляба вземете едно от белите топчета и го разточете във форма на по-голям правоъгълник.
Другите топчета разточете на продълговати широки ленти с дължина около 15 см, ширина около 7 см и дебелина 2 см. На масата сложете първо разточената кора, в средата ѝ сложете цветните ленти, като отдолу е червената, после зелената, а накрая бялата. Завийте краищата на кората така че да покриете цветните ленти като калъп и да придобие форма на хляб.
Вземете правоъгълна форма за кекс, намажете я с малко олио и сложете хлебчето в нея. Покрийте с кърпа и оставете за още 30 мин да втаса отново. Печете на 170 градуса около час.
Коментари