Начин на приготвяне
Брашното се пресява в тава и се прави кладенче в него. Маята се слага във водата и се добавя малко захар, за да се активира по-бързо.
Изсипва се разтворената мая в брашното и се добавя олиото и солта. Замесва се тестото, като постепенно взимате от брашното. Тестото трябва да се получи меко, еластично и не лепнещо. Оставете го да втасва повече време около 45 - 50 минути.
Оставете тестото да нарасне до утрояване на обема си, след това го разделете на 3 равни къса, от който оформете хляб. Направете го във формата на дебели франзели, поставете в тава посипана само с брашно или с хартия за печене.
След като сте сложили оформеното тесто в тавата поръсете с малко брашно отгоре и с нож направите няколко не дълбоки диагонални разреза.
Покрийте с кърпа и оставете още веднъж да втасва за 20 минути. Печете селски хляб в предварително загряна фурна на 180 градуса без вентилатор 35-40 минути.