Начин на приготвяне
Сварете цвеклото за около 45 минути на умерен огън. Охладете и пасирайте. В 30 мл от водичката, в която е вряло, разтворете натрошената таблетка витамин C. Тя ни е необходима за запазване на цвета на цвеклото, доколкото е възможно.
Разтворете маята със захарта във леко затоплената вода и оставете да шупне за около 5 минути на топло.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете пюрето от цвекло, шупналата мая, зехтина и разтвореният витамин С. Замесете гладко тесто, ръсвайки по малко брашно, докато спре да лепне по плота и ръцете ви. Върнете отново в купата, покрийте с чиста кърпа и оставете в топло помещение за около 30 минути.
Поръсете лъжицата сол върху кухненски плот и премесете отново тестото за минимум 5 минути. Оформете продълговато хлебче и го поставете в тавичка, покрита с хартия за печене или намазнена. Оставете го да втаса още веднъж за 40-50 минути.
Загрейте фурната на 220 градуса и поставете огнеупорна купичка с вода в долната ѝ част. Напръскайте стените с още водичка и пъхнете вече втасалият хляб. Може да го поръсите с брашно ако желаете. Веднага щом сложите хляба намалете фурната на 200 градуса.
Печете около 30 минути или до суха клечка и щом извадите оставете хляба да се охлади върху решетка за 3 часа преди да го консумирате.
Изключително вкусен, крехък и въздушен. Идеална компания за всяко ястие!
Добър апетит!