Начин на приготвяне
Това е рецепта за един традиционен италиански крем Панакота, който в превод буквално означава сготвена сметана, но за да не ви затруднявам със сложни имена си е просто крем с ягодов сос.
В тенджера сложете сметаната, захарта, ванилията и прясното мляко. Сложете на котлона на средна температура и загрейте до разтопяване на захарта, но внимавайте сметаната да не кипне. Разтворете желатина в 50 мл студена вода и го оставете да набъбне.
Махнете сметаната от котлона и добавете към нея набъбналия желатин, като разбъркате до пълното му разтваряне. Не е необходимо да го разтваряте в микровълнова или на водна баня, защото като го сложите в сметановата смес, от топлината той ще се разтопи.
Оставете да се охлади и сипете равно количество в чисти чашки или купички, като не ги пълнете до края. Приберете в хладилник да се охлади и стегне крема. Направете ягодовия сос, като за целта почистете ягодите, измийте и нарежете на дребно.
Посипете ги със захарта и оставете за 10-тина минути. Сложете тиган на котлона, загрейте и сложете ягодите и лимонов сок, разбъркайте и гответе до поизвиране на течността и сгъстяване на соса.
Махнете от котлона, оставете да се охлади и допълнете с него в купичките. Сложете пак в хладилника и преди поднасяне декорирайте с малко ягодки и мента.