Начин на приготвяне
Сложете в блендер бисквитите, разтопеното масло и меда и разбийте до получаване на фини бисквитени трохи. Застелете тортена форма с падащ ринг диаметър 26 см с хартия за печене. Сложете бисквитената смес и разнесете на дъното до получаване на блат.
Приберете в хладилник за 30 минути да стегне. Разтворете желатина в студена вода, оставете го за 10 минути да набъбне, след това го разтворете до течно състояние в микровълнова за няколко секунди. Внимавайте желатинът да не кипне, защото така му се губят желиращите свойства.
Нарежете крушите на дребно и ги сложете в купа, прибавете заквасената сметана, крем сиренето и пудра захар. Разбъркайте и добавете разтопения желатин. Смесете до еднородна и хомогенна смес. Извадете формата от хладилника и изсипете равномерно млечната смес върху бисквитения блат.
Сложете кейка отново в хладилник за минимум 6 часа да стегне. За шоколадовата заливка загрейте сметаната на котлона, начупете шоколада на парчета и преди да кипне го добавете към сметаната. Отстранете от котлона, изчакайте няколко минути шоколадът да поеме топлината и разбъркайте.
В началото ще ви се стори сместа като пресечена, не се притеснявайте, разбъркайте добре и когато сместа се хомогенизира ще добие течен шоколадов вид. Охладете и изсипете заливката върху кейка, приравнете да покрие цялата основа и приберете пак в хладилник за около час да стегне.
Накрая махнете внимателно ринга и ако не ви се разпадне значи сте я изчакали достатъчно време да се желира и сте се справили перфектно :)
Коментари