Начин на приготвяне
Белим лука и нарязваме на ситно. Колбасите белим и също нарязваме - на кръгчета или на кубчета. Нарязаните лук и колбаси запържваме в маслото.
Добавяме картофите, които сме обелили и настъргали на едро ренде. Разбъркваме няколко пъти. Накрая се прибавят и нарязаните на кубчета или на филийки домати, нарязан пресен магданоз, черен пипер на вкус и червен пипер на вкус.
Посоляваме и прехвърляме сместа в тавичка. Наливаме 1 чаена чаша топла вода и печем в загрята фурна, докато се изпари водата и картофите омекнат. При необходимост може да доливаме топла вода.
Когато зеленчуците омекнат и останат почти на мазнина, поливаме със заливка, която приготвяме, като запържваме леко в маслото брашното и разреждаме с прясното мляко.
Полученият сос варим до сгъстяване, след което се оставя да изстине. Към него прибавяме един по един жълтъците с разбъркване, а после прибавяме и белтъците, разбити на сняг.
След като залеем мусаката с поливката. слагаме отново във фурната и запичаме до златисто.