Начин на приготвяне
Активирайте маята като я сложите в топлото прясно мляко с лъжица брашно и захар. Оставете да шупне. Пресейте брашното, направете кладенче, сложете яйцата, захарта, олиото, ванилия, сол и сода.
Започнете да замесвате тесто като постепенно наливате и от млякото с маята. Месете до получаване на гладко тесто, което да не лепне по ръцете, ако е необходимо може да добавите още малко олио, но не слагайте повече брашно.
Готовото тесто започнете да удряте в масата, като броите до 100. Стоте удара на тестото активизират маята, правят еластично тестото и по този начин то става на конци.
Оставете тестото покрито с влажна кърпа да втаса за час. Размесете след втасването още веднъж и разделете тестото на 4 части.
Всяка част разточете на кръгла кора с дебелина 0. 5 см, разрежете я на кръст и след това напречно, за да получите триъгълници. Сложете в широката част на всеки лъжичка конфитюр и навийте на кифличка.
Същата процедура се повтаря и с останалите части от тестото. Подредете кифличките в тава намазана с малко масло с разстояние една от друга.
Оставете да втасат за 30 минути и намажете с разбит жълтък. Печете на 170 градуса около 40 минути до златист цвят. Накрая поръсете кифличките с пудра захар.
Бележка: Получават се 48 бр. малки кифлички, затова вероятно ще ви е необходимо да ги печете на няколко пъти.
Коментари