Начин на приготвяне
Зелето, морковите, лукът и чесънът се нарязват на ситно. Загрява се олио на дъното на тенджера, където се запържва лукът. След това се добавят морковите, а малко по-късно и зелето.
Когато се позапържи зелето, се налива малко вода, колкото да се покрият. Когато морковите поомекнат, се слага измитата леща и дафиновият лист и се наливат 10-тина чаши вода.
Оставя се да се вари, докато лещата е почти сварена. Тогава се добавят мащерката, чубрицата, шарена сол на вкус и 1 к.л. червен пипер. Вари се, докато се свари напълно лещата.
Бележка: Ако зелето е много кисело или солено, предварително се оставя в гореща вода за около 10 минути. А ако не е достатъчно солено, може накрая да се добави и сол в супата.