Бавно печено агнешко

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Бавно печено агнешко4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
195 мин.
Порции
4
"Агнешкото трябва да е печено на бавен огън, а бирата - добре изстудена! Българска поговорка"

Необходими Продукти

  • агнешко бутче - 1.5 кг
  • девесил - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. пушен
  • зехтин - 3с.л
  • сол
  • черен пипер
  • джоджен - 1 к.л.
  • риган - 1 к.л.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • За пюрето
  • картофи - 600гр
  • сол
  • черен пипер
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - горещо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете една купичка и в нея сложете зехтина и подправките, добавете настъргана лимонова кора и разбъркайте. Месото почистете от мастните ципи, измийте и подсушете. Намажете го от всички страни с подправената смес като хубаво я втриете в месото.

Увийте го във фолио и оставете за 6 часа в хладилника, след като го извадете, махнете фолиото, сложете в тава и оставете за час на стайна температура. Месото е най-добре да се подготви от вечерта, на сутринта само го извадете.

След като месото се е климатизирало го поставете с тавата във фурната, включете на 200 градуса и запечете за 30 мин, след което извадете тавата, сложете алуминиево фолио, намалете градусите на 160 и задушавайте 2 часа.

След тези часове махнете фолиото и дозапечете без него още 30 мин до получаване на приятен загар. Картофеното пюре пригответе като обелите и сварите картофите в подсолена вода, отцедете ги, върнете отново тенджерата на котлона без капак за 5 мин, колкото да изпръхнат от топлината.

Затоплете млякото, то трябва да е горещо, сложете картофите в купа, посолете добавете черен пипер, маслото и постепенно сипвайте от млякото, като непрекъснато разбивате до получаване на пухкава гладка смес.

Количеството на млякото зависи от картофите, някои поемат повече мляко, други по-малко, затова си пригответе около 300 мл и сипвайте до желаната гъстота. Поднесете месото върху канапе от картофеното пюре.

Бележка: Ако купувате месото от магазина, гледайте мазнината по него да е бяла на цвят, от това се предполага че агнето наистина е агне, ако е жълтеникава, не ви го препоръчвам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: