Фламбирана торта

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Фламбирана торта2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10-12 парчета

Необходими Продукти

  • моркови - 1 ч.ч. настъргани
  • захар - 1/2 ч.ч. кафява
  • яйца - 1 брой
  • портокали - 1 ч.л.настъргана кора
  • лимони - 1 ч.ч. настъргана кора + 1 с.л. лимонов сок
  • масло - 4 с.л. меко
  • брашно - 1 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л. на прах
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • карамфил - 1/2 ч.л. смлян
  • канела - 1 ч.л.
  • орехи - 1/2 ч.ч. счукани
  • захар - 1 ч.ч. за сиропа
  • вода - 1 - 1/2 ч.ч. за сиропа
  • стафиди - 1 - 1/2 чаши светли
  • череши - захаросани, за украсата или др. плод по избор
  • лимони - лимонов екстракт за фламбирането
  • захар - бучки, за фламбирането
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцето със захарта за блата и добавете постепенно при непрекъснато бъркане брашното, смесено с бакпулвера, содата. Бъркайки прибавете лимоновата кора и сок, портокаловата кора, настърганите моркови, маслото, солта, канелата, счукания карамфил и орехите.

В тенджера смесете стафидите, захарта, водата за сиропа и оставете да заври. Намазнете добре кексова форма с дупка посредата. Изсипете горещия сироп на дъното на формата и отгоре с помощта на лъжица внимателно изсипете и заравнете и тортената смес без да я обърквате със сиропа.

Сложете тортата да се пече в предварително загряна умерена (не силна) фурна, за около 45 минути. Проверявайте готовността с клечка за зъби. Готовият сладкиш се вади и се обръща върху поднос. Украсете със захаросани череши или плодчета по избор.

При поднасянето идва моментът за фламбиране на тортата. Накиснете добре няколко бучки захар в лимоновия екстракт. След това ги подредете около парче торта, нагрейте ги с кибрит или запалка и те ще се фламбират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка: