Начин на приготвяне
Направете сиропа, като за целта смесите захарта, водата, ваниловата захар и сока с настърганата кора на един лимон.
Варете до получаване на захарен сироп. Оставете да се охлади. Обелете и сварете картофите, рендосайте ги и оставете да се охладят.
Размийте маята в прясното мляко и оставете да шупне. Брашното пресейте и направете кладенче, сложете в него яйцата, сол, захар, олио и маята. Добавете и настърганите картофи и замесете меко и гладко тесто.
Оставете да втаса, след което разделете на 8 части. Всяка част се разточва на тънка голяма кръгла кора, намажете я с масло и поръсете с орехите.
Навийте на руло, като започвате от дългата част и я разрежете на части дълги около педя, завийте всяка част като охлюв. Така направете с всичките 8 части тесто.
Наредете ги в намазана с мазнина тава с разстояние едно от друго и оставете да починат още 30 мин. След като втасат готовите тестени охлювчета ще заемат празното място между тях, тогава ги намажете с разбит жълтък и печете на 170градуса за 40-50 мин.
Извадете ги от фурната и топли ги залейте със студения сироп. Оставете на хладно за едно денонощие да се сиропират.