Начин на приготвяне
Бисквитите се натрошават на много дребни парченца, почти на трохи. Ако имате бледер, ги смелете с него. Разстилат се върху тортена форма с диаметър около 26 см и се поливат с разтопеното масло, разбъркват се и се притискат равномерно по дъното на формата като тънък блат. Отгоре поръсвам рома равномерно.
Формата се прибира в хладилника за 20-на минути, за да стегне блатът. Разбива се сметаната с кафената чаша захар. Добавя се сиренето крема и разбиването продължава. Най-накрая се добавя и киселото мляко.
Предварително 1-то пакетче желатин се накисва в малко вода, съгласно предписанията на производителя, и после се разтваря на водна баня или за кратко в микровълнова фурна.
Вече охладен желатинът се смесва със сместа от сметаната и сиренето крема. Изсипва се в тортената форма върху бисквитите и формата с готовия чийзкейк се прибира отново в хладилника, за да стегне за около 1-2 часа.
Междувременно измивате ягодите, нарязвате ги на половинки, накисвате другия желатин за 5 минути във вода. Вече готовият чийзкейк се изважда от хладилника, декорира се с плодовете.
Желатинът, разтворен на водна баня и смесен със водата със захарта или сока от ягодов компот, се излива върху ягодите и отново се прибира в хладилника да стегне. Когато чийзкейкът се е желирал добре, се освобождава от тортената форма и е готов за консумация.
Ако нямате опит в работата с желатин и не сте сигурни, че можете да освободите чийзкейка от формата безпроблемно, има 2 начина да сторите това.
Първият вариант е да намажете стените на формата с масло, преди да налеете сместа. Вторият вариант е да потопите формата за кратко в гореща вода и това ще ви помогне за изваждането на сладкиша от формата.