Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми по литовски

Сарми по литовски

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Сарми по литовски3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5
"Я, литовците какви вкусни сарми правят"

Необходими Продукти

  • овче месо - 350 г
  • сланина - 200 г
  • кромид лук - 1 глава
  • моркови - 3 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • сметана - 1/2 ч.ч.
  • олио - 5 с.л.
  • зеле - прясно, 8 листа
  • оцет - 2 с.л.
  • копър - 1 връзка
  • черен пипер
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се запържва в две супени лъжици олио и се залива с 2 чаши подсолена вода. Оставя се на тих огън, докато поеме.

В останалото олио се запържват месото, лукът, смесва се с ориза, черния пипер, копъра, нарязан на ситно, и сол.

Зелевите листа се заливат с кипяща подсолена вода с оцет и престояват няколко минути. Приготвената плънка се разпределя и се оформят 8 сарми.

На дъното на широк съд се поставят филийки от сланина, върху тях моркови на колелца, нареждат се върху тях сармите, наръсват се с черен пипер, заливат се със смес от сметаната и доматено пюре.

Похлупват се и се задушават.

Ако се наложи, се доливат 1-2 супени горещи лъжици вода.

Сармите по литовски са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: