Патешко с портокали

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Патешко с портокали1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Когато някой говори за истинска симфония от вкусове и аромати, знаем, че има предвид точно това патешко с портокали"

Необходими Продукти

  • патешко месо - 4 парчета гърди, може и бутчета
  • лук - 4 стръка пресен
  • портокали - 2 броя
  • вино - 50 мл червено
  • бадеми - 50 г
  • мармалад - 5 с.л. портокалов
  • олио - 1 с.л.
  • масло - 1 пълна с.л.
  • нишесте - 1 с.л.
  • лимони - сока на половин лимон
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

ПОсолете патешките гърди и ги натрийте с черен пипер. Сложете ги да се запържат от двете страни в маслото и олиото. Извадете месото и в същия съд сложете да се запържи накълцаният лук. Изстискайте сока от портокалите и го добавете към лука.

Нарежете кората от 1 портокал на едри парченца и също я добавете. Сипете и лимоновия сок, червеното вино и мармалада. Оставете соса да кипне и го махнете от котлона, като овкусите със сол и черен пипер.

Сложете патешките гърди в намазнена тава и залейте соса отгоре. Покрийте с фолио и сложете патешкото с портокали да се пече в предварително загряна фурна за малко повече от час. Извадете месото и прецедете течността от портокаловите корички, сложете я на котлона заедно с 1 ч.ч. портокалов сок и щом кипне сгъстете с размитото нишесте.

Щом сосът се посгъсти овкусете с подправки. Поднесете порция патешко, полято със сос и поръсено с натрошени бадеми. Гарнирайте с кръгли резени портокали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Roxy
Roxy
Съветвам всички начинаещи готвачи, които четат рецепти в интернет да прескачат първата страница резултати в Гугъл.
Готвач.БГ препоръчва печене на патешки гърди за "малко повече от час....? Първо ми стана смешно, а после ми стана жал, за всички, които ще си опропастят хубавите филета с това безумие. Патешките филета се пекат за НЕ ПОВЕЧЕ от 20 минути!!!
Някои неща са въпрос на вкус, но това, което сте написали в тази рецепта е тотално неадекватно.
А за коментара на Ели дори няма да кажа нищо....
14.02.2016 18:31
8
Ели
Ели
свинските ребърца се пекат около един час за патешкото месо мисля, че е нужно повече време, иначе остава жилаво!
27.10.2014 17:36
1
4