Узбекски пилаф

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Узбекски пилаф1 / 2
04/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • ориз - 600 г
  • овнешко месо - 500 г
  • лук - 3 бр.
  • моркови - 200 г
  • олио - 1 ч.ч.
  • червен пипер
  • черен пипер
  • анасон
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът трябва да се почисти хубаво, след което да се накисне за поне два часа в подсолена вода. Когато престои, изсипете водата и го подсушете.

В дълбок съд се сгорещява мазнината. Нарязаните на дребни късчета месо се пускат в нея и се пържат до зачервяване. Към месото се добавят нарязаните на тънки ивици зеленчуци и се овкусява на вкус.

Върху така запържените продукти се разстила оризът и се залива с топла вода. Аз ползвам съотношението 1 чаша ориз към 3.5 чаши вода.

След като ястието, заври се намалява котлона. Вари се до попиване на цялата течност. След това повърхността се подравнява и с черпак се правят няколко дупчици, в които се налива по една лъжица гореща вода.

Тенджерата се покрива плътно с капак и се оставя за 20 минути на много слаб огън. Оризът се сервира на купчинка и отгоре се разпределя месото. За финес можете да го поръсите с прясно нарязан на ситно лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: