Начин на приготвяне
Оризът трябва да се почисти хубаво, след което да се накисне за поне два часа в подсолена вода. Когато престои, изсипете водата и го подсушете.
В дълбок съд се сгорещява мазнината. Нарязаните на дребни късчета месо се пускат в нея и се пържат до зачервяване. Към месото се добавят нарязаните на тънки ивици зеленчуци и се овкусява на вкус.
Върху така запържените продукти се разстила оризът и се залива с топла вода. Аз ползвам съотношението 1 чаша ориз към 3.5 чаши вода.
След като ястието, заври се намалява котлона. Вари се до попиване на цялата течност. След това повърхността се подравнява и с черпак се правят няколко дупчици, в които се налива по една лъжица гореща вода.
Тенджерата се покрива плътно с капак и се оставя за 20 минути на много слаб огън. Оризът се сервира на купчинка и отгоре се разпределя месото. За финес можете да го поръсите с прясно нарязан на ситно лук.