Шоколадова торта със солен карамел

Ваня  ВеличковаВаня ВеличковаПомощник Готвач630171
04/03/2016
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо255
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • шоколад - 250 г черен
  • масло - 160 г
  • захар - 170 г фина
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • бадеми - 100 г смлени
  • какао - 20 г
  • яйца - 6 бр. жълтъци
  • сладолед - ванилов
  • бисквити - 2 бр. шоколадови
  • за карамела
  • захар - 250 г фина
  • сметана - 160 мл
  • сол - 3/4 с.л.
  • масло - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете със соления карамел. Изсипете захарта в тиган с дебело дъно и го сложете на среден огън за 4 минути, докато захарта се разтопи, като разбърквате.Увеличете котлона, така че захарта да заври умерено.

Разклащайте тигана, за да не загори, и след 1 минута карамелът ще придобие наситен кехлибарен цвят. Изключете котлона, но оставете тигана върху него и добавете сметаната и солта, разбъркайте. Свалете съда от котлона и продължете да бъркате, като добавяте на малки части маслото, докато получите гладка карамелена смес.

Трябва да се получи около 450 мл - отлейте 200 мл в каничка и я оставете настрана, за да я използвате по-късно за тортата.Загрейте фурната на 180° С и покрийте с хартия за печене форма с подвижно дъно с диаметър 23 см.

Поставете огнеупорна купа над съд с вряща вода, стопете в нея шоколада, маслото и захарта. Свалете съда от огъня и продължете да бъркате, като добавяте ванилията, бадемите и какаото. Прибавете жълтъците (само 5 бр.) един по един и разбъркайте.

В отделна чиста купа разбийте белтъците с миксер. С метална лъжица или шпатула прибавете белтъците към шоколадовата смес и разбъркайте, като внимавате да останат пухкави.

Прехвърлете две трети от сместа във формата и залейте с 250 мл солен карамел. Излейте отгоре останалата част от шоколадовата смес, като я загладите по краищата.

Печете във фурната 35-40 минути, докато тортата се надигне и леко се втвърди (карамелът може да бълбука по краищата).

Оставете тортата да се охлади във формата за 1 час - леко ще спадне в средата. Поднесете парчетата торта, гарнирани със сладолед и поръсени с малко от карамеления сос в каничката и натрошените бисквити.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар