Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Шоколадова торта със солен карамел

Шоколадова торта със солен карамел

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Шоколадова торта със солен карамел2 / 2
04/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • шоколад - 250 г черен
  • масло - 160 г
  • захар - 170 г фина
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • бадеми - 100 г смлени
  • какао - 20 г
  • яйца - 6 бр. жълтъци
  • сладолед - ванилов
  • бисквити - 2 бр. шоколадови
  • за карамела
  • захар - 250 г фина
  • сметана - 160 мл
  • сол - 3/4 с.л.
  • масло - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете със соления карамел. Изсипете захарта в тиган с дебело дъно и го сложете на среден огън за 4 минути, докато захарта се разтопи, като разбърквате.Увеличете котлона, така че захарта да заври умерено.

Разклащайте тигана, за да не загори, и след 1 минута карамелът ще придобие наситен кехлибарен цвят. Изключете котлона, но оставете тигана върху него и добавете сметаната и солта, разбъркайте. Свалете съда от котлона и продължете да бъркате, като добавяте на малки части маслото, докато получите гладка карамелена смес.

Трябва да се получи около 450 мл - отлейте 200 мл в каничка и я оставете настрана, за да я използвате по-късно за тортата.Загрейте фурната на 180° С и покрийте с хартия за печене форма с подвижно дъно с диаметър 23 см.

Поставете огнеупорна купа над съд с вряща вода, стопете в нея шоколада, маслото и захарта. Свалете съда от огъня и продължете да бъркате, като добавяте ванилията, бадемите и какаото. Прибавете жълтъците (само 5 бр.) един по един и разбъркайте.

В отделна чиста купа разбийте белтъците с миксер. С метална лъжица или шпатула прибавете белтъците към шоколадовата смес и разбъркайте, като внимавате да останат пухкави.

Прехвърлете две трети от сместа във формата и залейте с 250 мл солен карамел. Излейте отгоре останалата част от шоколадовата смес, като я загладите по краищата.

Печете във фурната 35-40 минути, докато тортата се надигне и леко се втвърди (карамелът може да бълбука по краищата).

Оставете тортата да се охлади във формата за 1 час - леко ще спадне в средата. Поднесете парчетата торта, гарнирани със сладолед и поръсени с малко от карамеления сос в каничката и натрошените бисквити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: