Начин на приготвяне
Започнете със соления карамел. Изсипете захарта в тиган с дебело дъно и го сложете на среден огън за 4 минути, докато захарта се разтопи, като разбърквате.Увеличете котлона, така че захарта да заври умерено.
Разклащайте тигана, за да не загори, и след 1 минута карамелът ще придобие наситен кехлибарен цвят. Изключете котлона, но оставете тигана върху него и добавете сметаната и солта, разбъркайте. Свалете съда от котлона и продължете да бъркате, като добавяте на малки части маслото, докато получите гладка карамелена смес.
Трябва да се получи около 450 мл - отлейте 200 мл в каничка и я оставете настрана, за да я използвате по-късно за тортата.Загрейте фурната на 180° С и покрийте с хартия за печене форма с подвижно дъно с диаметър 23 см.
Поставете огнеупорна купа над съд с вряща вода, стопете в нея шоколада, маслото и захарта. Свалете съда от огъня и продължете да бъркате, като добавяте ванилията, бадемите и какаото. Прибавете жълтъците (само 5 бр.) един по един и разбъркайте.
В отделна чиста купа разбийте белтъците с миксер. С метална лъжица или шпатула прибавете белтъците към шоколадовата смес и разбъркайте, като внимавате да останат пухкави.
Прехвърлете две трети от сместа във формата и залейте с 250 мл солен карамел. Излейте отгоре останалата част от шоколадовата смес, като я загладите по краищата.
Печете във фурната 35-40 минути, докато тортата се надигне и леко се втвърди (карамелът може да бълбука по краищата).
Оставете тортата да се охлади във формата за 1 час - леко ще спадне в средата. Поднесете парчетата торта, гарнирани със сладолед и поръсени с малко от карамеления сос в каничката и натрошените бисквити.