Начин на приготвяне
Празът и чесънът се наситняват. Пиперката се нарязва на ситно. Картофът се обелва и нарязва на кубчета. Гъбите се изчистват и нарязват на дребно. Морковът се настъргва. Копърът се наситнява.
Краставичките се нарязват на кръгчета или по-малки. В съд се загрява 1/2 ч.ч. вода. Когато заври, се слага бульончето. Като се разтвори, се маха от котлона и се оставя встрани.
В съд се сгорещява олио и се запържва празът с моркова. Когато омекнат, се добавят чесънът и гъбите. Ако е нужно, се налива още олио и се разбърква продължително, за да се запържат всички гъби.
Оставя се затворено с капак за няколко минути, за да се задушат гъбите. След това се добавят картофите и краставичките и се налива бульонът. Добавят се подправките и се разбърква добре.
Изключва се котлонът и сместа се разпределя в гювечета.
Отгоре се поръсва копърът. Затварят се с капачетата и се слагат да се пекат на 200 градуса. След около половин час се проверява дали картофите са се сварили. Ако са готови, се махат капачетата и гювечетата се връщат обратно във фурната, за да се изпари част от водата. Около 15 минути по-късно се изваждат пак и се слага настърган кашкавал, след което се връщат отново във фурната, за да се разтопи кашкавалът.
По желание може да се счупи едно яйце и върху него да се поръси кашкавалът. В такъв случай се пече още докато е готово яйцето.
Коментари