Начин на приготвяне
Пуснете фурната на 170 градуса. Разтопете шоколада на водна баня, изключете котлона и го оставете на него. Разбийте на сняг белтъка с щипка сол и го оставете настрана.
В дълбок съд разбийте маслото със захарта до получаването на крем, след това прибавете едно по едно яйцата и жълтъка. Бъркайте до хомогенност. Прибавете брашното с бакпулвера, содата и ванилията, разбийте за кратко.
Добавете и прясното мляко, а след него и шоколада. Разбърквайте непрекъснато. Към сместа се прибавя разбития на сняг белтък с помощта на шпатула. Не прекалявайте с бъркането.
Пригответе хартиени формички, които се пълнят не повече от ¾, защото сместа бухва. Печете в загрятата фурна около 25 минути, като проверявате с клечка, която накрая трябва да излиза суха.
Мъфините са много вкусни, поднесени с чаша прясно мляко или заквасена сметана.