Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на блата, като пресеете брашното с бакпулвера. Отделно разбийте яйцата и захарта до получаване на хомогенна кремообразна смес.
Добавете киселото мляко и олиото и разбъркайте. Пресятото брашно с набухвателя прибавете на два пъти, като разбърквате с помощта на силиконова или дървена бъркалка. Ароматизирайте с ванилия.
Най-накрая прибавете кокоса и разбъркайте. Полученото кексово тесто разделете на две части. Към едната прибавете какаото, да се получи какаова смес. Загрейте фурната на 180 градуса.
Изпечете два блата-един светъл и един тъмен. Оставете да се охладят напълно. Докато блатовете се охлаждат, пригответе крема, като смесите млякото и захарта и ги кипнете.
Разтворете нишестето в малко студена вода. Разбийте яйцето добре и смесете с разтвореното нишесте. Прибавете сместа на тънка струйка при врящото прясно мляко, като разбърквате непрекъснато и енергично.
Внимавайте да не се получат бучки. Когато кремът се сгъсти, махнете съда от огъня, начупете в горещата смес шоколада и добавете маслото. Разбъркайте, докато сместа се хомогенизира.
Покрийте крема с найлоново фолио, но така, че да залепне за повърхността и оставете да се охлади напълно. Целта е да не се образува коричка на крема.
Сглобяване на тортата: Изпечените и охладени блатове нарежете на филии с дебелина около 2см. В тортена форма с разкопчаващ се ринг редите първия пласт на тортата, като редувате бяла и тъмна филия от блата, подредени плътно една до друга.
Целта е да се получи шахматен ефект. Сиропирате с прясното мляко, в което сте разтворили предварително меда. Намазвате с банановото сладко или с друго сладко по избор.
Разпределяте половината от крема. Повтаряте същото и с втория блат. Така получената торта покрийте с домакинско фолио и оставете в хладилника за поне час, а най-добре за една нощ.
Разбийте сметаните със захарта и покрийте цялата торта. Украсете пожелания.