Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Какаов кейк с шоколадова глазура

Какаов кейк с шоколадова глазура

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Какаов кейк с шоколадова глазура
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Вкусен домашен маслен сладкиш с мед и мнооого шоколад, няма как да не ви хареса"

Необходими Продукти

  • масло - 225 г меко
  • захар - 250 г кристална
  • яйца - 4 бр. L
  • какао - 25 г
  • вода - 60 мл гореща
  • брашно - 180 г
  • бакпулвер - 4 г
  • сол - 2 с.л.
  • ванилия - екстракт
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • за заливката
  • шоколад - 90 г черен, готварски
  • масло - 25 г
  • мед - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се с миксер и кейкова форма с размери 23/13 см.

Разбива се маслото със захарта и ванилията до побеляване. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се разбива за кратко с миксер. Добавя се какаото, разтворено в горещата вода.

Брашното се пресява, добавят се бакпулверът, солта, прясното мляко и се прибавят към основното тесто. Разбърква се до хомогенна смес, която се изсипва в намаслена и покрита с хартия за печене кейкова форма.

Кексът се пече на 170 градуса за около 55-60 мин. Проверява се за готовност с клечка. Охлажда се.

Заливка: на водна баня на слаба степен на котлона се разтопява шоколадът с маслото и 1 ч.л. мед. След като се охлади, но не и да е стегнал, с лъжица внимателно се разлива върху горната страна на студения кейк.

Заглажда се и се оставя за няколко часа на студено. Този шоколадов кекс е с много хубава, фина структура, мек, влажен и ухаещ на какао и шоколад.

Използвала съм електронна везна за точно спазване на грамажите така, както е указанието по рецепта.

Какаовият кейк с шоколадова глазура е страхотен!

Източник: Joyofbaking Chocolate Pound Cake

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: