Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Кьолемен

Кьолемен

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9587k
Кьолемен
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
15/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Който може да ни каже какво означава Кьолемен, получава второ парче от него"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • айран - 400 мл
  • олио - 1 ч.л.
  • сол - 2 к.л.
  • сода за хляб - 1 ½ ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипваме пресятото брашно в дълбок съд и по средата му правим кладенче. В него изсипваме содата, яйцето, солта и айрана и замесваме умерено твърдо тесто.

Покриваме тестото с кърпа и го оставяме да почине около 30 минути. Прехвърляме го в тава, намазана с мазнина и поръсена с брашно.

Отгоре намазваме тестото с малко айран или кисело мляко.

Печем хляба в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.

Изваждаме го от фурната и го поръсваме със малко вода. Покриваме с кърпа и така го съхраняваме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: