Начин на приготвяне
Типичен за зоната на Аликанте, обичан и консумиран през цялата година, а по Великден комбиниран с боядисани или шоколадови яйца, той се превръща във Mona de Pasqua. Наричан е още Pan Quemado взависимост от зоната, в която се приготвя с леки вариации в продуктите.
Подобен на нашия козунак, но някак по-въздушен и с твърда леко прегоряла коричка, оттам и името Pan Quemado, което означава Прегорял хляб. За приготвянето му се използва портокалова вода, която го отличава с малко по-различен вкус.
Първа стъпка правим, като активираме маята в леко затопленото мляко с лъжичка от захарта и две три от брашното. Разбъркваме до гладка рядка кашичка и оставяме да шупне.
През това време пресяваме брашното в купа, по възможност - два пъти. Правим кладенче и в него чукваме 2 от яйцата, сипваме захарта, зехтина, солта, портокаловата вода, фино настърганите кори от цитрусите (без бялата част) и маята, когато шупне.
Замесваме тесто, към което ръсваме в началото по малко брашно или намазняваме ръцете си със зехтин, защото е доста лепнещо. Месим с бързи движения, като на 20-тата минута работа с него, то ще стане перфектно и ще е обрало всичко, което е било полепнало по ръцете ви и плота.
Месенето е дълго, но си заслужава заради крайния резултат!
Тестото намазняваме и оформяме на гладка топка, която поставяме в тавичка с диаметър около 23-24 см. покрита с хартия за печене. Оставяме на топло да втаса за около 1 час и половина. Не покриваме, защото целта ни е да бухне хубаво и да се вдигне.
Въпреки че сме намазнили тестото, ще се образува твърда коричка, което ще ни е даже в услуга, защото така ще получим типичната за този хляб хрупкава и по-твърда обвивка контрастираща с въздушната пухкава вътрешност.
След като втаса добре намазваме с разбито с малко мляко яйце и поръсваме с навлажнена захар (за навлажняването аз ползвам вместо вода анасонов ликьор или ром за повече аромат). Поставяме в загрята на 180 градуса фурна и печем 35 минути или до суха клечка, като накрая може да завием с алуминиево фолио, за да не прегаря чак прекалено коричката.
Охлаждаме върху решетка и нашата Тоня е напълно готова! Да ви е сладко!