Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък Хляб»Сладък хляб-Тоня (Toña Alicantina)

Сладък хляб-Тоня (Toña Alicantina)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сладък хляб-Тоня (Toña Alicantina)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
23/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Не търсете повече рецепта за сладък хляб - ето ви тази - ползвайте си със здраве и хапвайте с апетит"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г (високо съдържание на глутен)+ за доизмесване
  • мая - 25 г жива
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 3 бр.
  • зехтин - 50 мл. + за намазване
  • захар - 120 г + за поръсване
  • портокалова вода - 2 с.л.
  • лимонова кора - от 1 малък плод
  • портокалова кора - от 1/2 плод
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Типичен за зоната на Аликанте, обичан и консумиран през цялата година, а по Великден комбиниран с боядисани или шоколадови яйца, той се превръща във Mona de Pasqua. Наричан е още Pan Quemado взависимост от зоната, в която се приготвя с леки вариации в продуктите.

Подобен на нашия козунак, но някак по-въздушен и с твърда леко прегоряла коричка, оттам и името Pan Quemado, което означава Прегорял хляб. За приготвянето му се използва портокалова вода, която го отличава с малко по-различен вкус.

Първа стъпка правим, като активираме маята в леко затопленото мляко с лъжичка от захарта и две три от брашното. Разбъркваме до гладка рядка кашичка и оставяме да шупне.

През това време пресяваме брашното в купа, по възможност - два пъти. Правим кладенче и в него чукваме 2 от яйцата, сипваме захарта, зехтина, солта, портокаловата вода, фино настърганите кори от цитрусите (без бялата част) и маята, когато шупне.

Замесваме тесто, към което ръсваме в началото по малко брашно или намазняваме ръцете си със зехтин, защото е доста лепнещо. Месим с бързи движения, като на 20-тата минута работа с него, то ще стане перфектно и ще е обрало всичко, което е било полепнало по ръцете ви и плота.

Месенето е дълго, но си заслужава заради крайния резултат!

Тестото намазняваме и оформяме на гладка топка, която поставяме в тавичка с диаметър около 23-24 см. покрита с хартия за печене. Оставяме на топло да втаса за около 1 час и половина. Не покриваме, защото целта ни е да бухне хубаво и да се вдигне.

Въпреки че сме намазнили тестото, ще се образува твърда коричка, което ще ни е даже в услуга, защото така ще получим типичната за този хляб хрупкава и по-твърда обвивка контрастираща с въздушната пухкава вътрешност.

След като втаса добре намазваме с разбито с малко мляко яйце и поръсваме с навлажнена захар (за навлажняването аз ползвам вместо вода анасонов ликьор или ром за повече аромат). Поставяме в загрята на 180 градуса фурна и печем 35 минути или до суха клечка, като накрая може да завием с алуминиево фолио, за да не прегаря чак прекалено коричката.

Охлаждаме върху решетка и нашата Тоня е напълно готова! Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: