Начин на приготвяне
Загрява се млякото до 38 градуса температура и в половината се слага сухата мая с 1 ч.л. захар, за да се активира. Работи се с миксер.
В купата на миксера се слага пресятото брашно, захарта, сухите подправки, сол и се разбърква на слаба степен. Добавя се активираната мая, разбърква се и се добавя разтопеното масло на два пъти, леко разбитото яйце на два пъти и се разбърква на средна скорост на миксера.
Постепенно се добавят и сухите плодове и се размесва с дебелата бъркалка на миксера до хубаво тесто. Изважда се от миксера и върху леко набрашнен плот се премесва, оформя се на хубава топка и се поставя в леко намаслена купа, като се обръща от всички страни да се омасли тестото, покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса и да увеличи обема си двойно за около 1 час.
Когато е готово, тестото се натиска с пръсти, за да излезе въздухът и леко се премесва. Слага се на кантарче, измерва се и се дели на 12 бр. еднакви по тегло топки.
Оформя се с пръсти на топка, не се стяга, даже е малко рошава, поставя се върху плоска тавичка с хартия за печене с разстояние между тях, намазва се с разбитото яйце и 1 с.л. прясно мляко. Топките се оставят да втасат отново за около 30-40 минути, за да бухнат отново.
Взима се кухненска ножица и точно по средата се разрязва на кръст, но леко, за да не е дълбоко в тестото. Отново се намазват с яйце и се пекат на 200 градуса за около 15-20 минути.
Кифличките се охлаждат напълно и се пош се прави кръст или линийки от зиг-заг от пудрата захар и прясното мляко.
Горещите кифлички-питки с глазура са готови.
Забележка: измервала съм точно грамажите с електрически кантар. Като количество брашното ми беше точно 520 г. Може да се работи и на ръка, тогава ще има промяна на брашното - около 450 г.
Грамаж на една топка - около 93-94 г.
Коментари