Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Чомлек»Постен чомлек с лукчета

Постен чомлек с лукчета

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Постен чомлек с лукчета1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • лук - 1 кг. малки лукчета
  • лук - 3 глави
  • олио - 1 к.ч.
  • домати - 4 - 5 бр.
  • доматен сок - 1 ч.ч.
  • чесън - 1 глава
  • брашно - 1 с.л.
  • червено вино - 1 к.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол
  • чубрица - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме на ситно големите глави лук и ги задушаваме в олиото.

Когато лука стане златист, прибавяме настърганите домати, обелените малки лукчета, нарязаните скилидки чесън, червения и черния пипер, дафиновия лист и топла вода, колкото да покрие продуктите.

Слагаме солта и чубрицата, наливаме виното и задушаваме на тих огън, без да отваряме често капака на тенджерата.

Когато лукчетата омекнат, прибавяме брашното, предварително препечено на сух тиган, размито с 1 к.ч. хладка вода. Задушаваме ястието още десетина минути.

Чомлекът става по-вкусен, ако го приготвим в гърне, на което намазваме капака с тесто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: