Начин на приготвяне
Разделят се белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците заедно със захарта на сняг, след това разбиваме жълтъците докато образуват балончета. Смесваме белтъците с жълтъците, добавяме сок от портокал + кората, топлата вода, олиото. Разбъркваме добре. Накрая добавяме бакпулвера, ванилията и брашното - колкото поеме.
Вторият блат се приготвя по същия начин + 3 с.л какао, пече се 180 градуса. За крема сварявате предварително млякото, оставяте да изстине малко, разбивате яйцата заедно със захарта и добавяте млякото.
Слагате в малка тенджерка да заври и тогава прибавяте брашното, разтворено с малко вода и бъркате постепенно, за да не загори. Слагаме ванилия, след като се сгъсти сваляме от огъня. След като се изпекат блатовете с помощта на конец ги режем на две и така блатовете стават четири.
Почваме да правим тортата - слагаме първо кафявия блат, сиропираме го, слагаме малко крем и процедурата се повтаря докато свършат блатовете. Украсяваме по избор, но задължително да има портокали, защото все пак тортата е портокалова.
Коментари