Начин на приготвяне
Активира се маята в топлото прясно мляко със захарта и се оставя да шупне за 15 минути.
Сипва се в кладенчето на брашното, прибавя се киселото мляко, олиото, солта, яйцата, но без един жълтък, той е за намазване.
Замесва се меко тесто и оставяме да втаса 30 минути. Готовото тесто се разделя на 3 части. Разточват се кори, всяка се маже с олио и ги редим една върху друга.
В центъра се поставя чаша с отвора надолу, реже се на 8 сектора. Всеки сектор отново се реже на три части. Сплитат се на плитки, с подвити отдолу краища.
Почива си питката 20 минути от оформянето. Намазва се с разбит жълтък, поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 170 градуса за 45 минути.