Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Каши»Ароматна каша от коприва

Ароматна каша от коприва

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733701691
Ароматна каша от коприва
Снимка: Потребител#165452
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Изключително богата ароматна каша от коприва, която ви препоръчваме от сърце"

Необходими Продукти

  • коприва - 500 г
  • зелен лук - 2 - 3 стръка
  • олио - 5 - 6 с.л
  • брашно - 3 - 4 с.л
  • вода - 600 мл
  • сол
  • черен пипер
  • мента - 1 - 2 стръка прясна или 1 - 2 щипки сушена
  • сирене - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • орехи - 4 - 5 с.л. смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата се почиства добре, измива се и се попарва във вряла вода със щипка сол за пет-шест минути. Веднага след това се изплаква със студена вода, отцежда се добре и се накълцва.

Зеленият лук се почиства, нарязва се и се задушава в олиото. Когато омекне към него се добавя копривата, посолява се, разбърква се добре и се налива част от водата.

Оставят се да врят заедно. На тиган брашното се препича до приятен кафеникав цвят, но без да изгаря, и с непрекъснато бъркане постепенно се изсипва към копривата и зеления лук, за да не станат бучки.

Когато поеме цялото брашно, се добавя и останалата вода, все така бъркайки, след което се подправя с черен пипер и наситнената или стрита мента. Продължава да се бърка, докато се сгъсти и започне да образува балончета.

Така трябва да поври още 5-6 минути, ако стане много гъсто се добавя още малко водичка. Консистенцията трябва да бъде като за фрикасе.

След това се изключва от огъня. От разбитото яйце, прясното и киселото мляко се прави застройка, която се добавя към кашата подобно на застройката на супа.

Отново се включва котлона, за да клокнат заедно за три- четири минути. Накрая се добавят натрошеното сирене и смлените орехи и се разбърква.

Кашата е вкусна както топла, така и студена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: