Начин на приготвяне
За питките затоплете прясното мляко и в 100 мл от него разтворете маята и захарта и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. Пресейте брашното и солта и направете кладенче, в него сипете олиото, останалото мляко и вече шупналата мая.
Замесете меко тесто и го месете поне 5-10 минути. От готовото тесто оформете осем еднакви топки (получават се по около 80 г всяка). Подредете топките в тава с хартия за печене с разстояние между тях. Оставете да втасат на топло за около един час.
Вече втасалите питки поръсете с малко брашно и направете разрези с остър нож без да натиснете за да не изкарате въздуха от тях. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. Не отваряйте фурната през първите 10-15 минути от печенето.
Оставете готовите питки да се охладят преди да ги срежете. В това време направете кюфтетата като в купа смесите каймата, яйцето нарязаните на дребно лук и магданоз и овкусите със сол и черен пипер на вкус.
Оставете сместа за 10-15 минути да поеме ароматите и после оформете осем еднакви кюфтета. Изпечете ги на скара, барбекю или грил тиган. За да сглобите сандвичите, срежете питките през средата.
Върху долната половина подредете измитите цели листа маруля, измитите и нарязани на шайби домати и краставици, сложете отгоре по едно кюфте, сложете сос по избор (горчица, чили сос, кетчуп и други) и захлупете с капачето на питката. Гарнирайте с пържени картофи.
Коментари