Начин на приготвяне
Най-хубавите спомени от детството ме връщат край огнището, коледарските песни и заровеното в жаравата гърне със стар фасул.
Уханието му изпълва и сега всяка българска кухня.
Накисваме фасула от вечерта в студена вода.
Зеленчуците измиваме и почистваме. Нарязваме на ситно лука, чушката, морковите и праза. За по-бързо ги блендирам заедно. Поставяме ги в тенджера с вода.
Прибавяме сухата чушка и задушаваме под капак на слаб котлон, докато зеленчуците омекнат. Тогава добавяме доматената салца, олиото и червения пипер. Зеленчуците и бульонът са готови.
Отмиваме фасула и изхвърляме изплувалите зърна. Слагаме го на огъня в подходящ съд със студена вода, колкото да го покрие.
След като водата кипне я изхвърляме. Изсипваме фасула в гърнето. Заливаме го с горещия бульон и зеленчуците.
Поставяме капачето на гювеча. От брашно и вода измесваме топка тесто, с което запечатваме около капака. Оставяме да къкри на слаб котлон около 1.30 -2 часа.
Отстраняваме тестото, посоляваме и прибавяме лютата чушка, нарязания джоджен и целите листенца девесил.
Варим още 10 минутки.
Постният зрял фасул в гърне е готов.
Коментари