Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 177-180 градуса. Пригответе си 12 бр. хартиени чашки. Имайте предвид, че какаовото тесто НЕ се работи с миксер!
В купата на миксера или в ръчен миксер се разбива пресятото брашно, какаото, сол, содата и захарта. Оставя се настрани. В друга купа се смесват: водата, зехтин/олио, оцет и екстракт ванилия. Смесват се с телената бъркалка много добре. В средата на сухите съставки се прави кладенче и се изсипва течната смес и се разбърква отново с телената бъркалка до хомогенност.
Какаовото тесто се насипва с лъжицата за сладолед за по-голямо удобство в хартиените чашки с диаметър около 8-9 см, но да е насипана до половината от дъното на чашката. В средата на всяка чашка със супена лъжица се изсипва от крема сиренето. Пече се на 177-180 градуса за около 25-30 мин. Охлаждат се.
Забележка: изключително вкусен къпкейк с богат шоколадов вкус и много пухкав и най-вече вътре в кексчето има бяла изненада.
Работих ги със зехтин и с хубаво и силно какао на VanHouten, за да може да се получи този силен аромат на шоколад. Ползвам хартиени чашки на Wilton, защото те не залепват по тестото.
Ползвам крема сирене Филаделфия, което е неутрално и е точно 227 г, най-много до 230 г и трябва да е с точен грамаж, защото е важно да е гъста тази смес, а при по-малко количество няма да е така. Измервам с електронна везна.
Къпкейковете с какао и крема сирене са чудни!