Начин на приготвяне
Козунак с черен шоколад и канела - отдавна исках да пробвам тази рецепта.
Това е много популярен сладкиш в Ерусалим, а също и в останалата част на Израел, но е добре познат и в други страни. Може да се пълни със сладко сирене, мак, канела, но е най-популярен с шоколад и ядки.
Направих малки промени в оригиналната рецепта за козунака, но се получи страхотно. Има много мека текстура с фин аромат на черен шоколад и канела. Докато се пече великденският хляб, къщата ви се изпълва с интензивени и сладък аромат.
Етап 1
Първо, пригответе тестото. Смесете брашното със солта и половината захар. В друг съд смесете маята с останалата захар и вода. Запазете около 10 минути. Добавете течностите в съда с брашното, добавете яйцата и разбъркайте всичко, докато всичко започне да се интегрира. Добавете маслото и изсипете сместа върху набрашнена маса и разбъркайте, добавяйки малко брашно, докато получите гладко и много меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.
Пригответе плънката за козунака. В купа разтопете маслото заедно с шоколада. Добавете какаото и пудрата захар с ванилията и разбъркайте добре до получаване на гъст сос, но без бучки. Отделно смесете обикновената захар с канелата.
Стъпка 3
Поставете в набрашнен съд, покрит с найлоново фолио, и го оставете да почине за един час или докато удвои обема си. Когато времето за втасване свърши, разделете тестото на две равни части. Разтегнете всяка от тях на правоъгълник. Намажете тестото с плънката, като оставяте един пръст непокрита от всички страни. Поръсете с половината от канелено-захарната смес и бадеми, навийте на козуначено руло по дължина.
Стъпка 4
Всяко от рулата оформете на козуначена плитка. Всяка една се поставя в предварително намазнена с малко олио форма и с хартия за печене върху основата.
Стъпка 5
Оставете да почиват още 10 минути, намажете ги с разбито яйце и отгоре поръсете с останалата захар с канела и и бадеми, след това изпечете на 180°C с нагряване 30-40 минути в долната част на фурната.
Когато придобият златист цвят и преминат теста с клечка за зъби, са готови. Оставете го да се темперира във формата.
След това ги извадете и козунак с черен шоколад, бадеми и канела за наслада.
Наслади се!