Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с бадеми и стафиди

Козунак с бадеми и стафиди

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Козунак с бадеми и стафиди1 / 3
03/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг бяло
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 300 г + малко за поръсване
  • яйца - 8 броя + 1 жълтък
  • масло - 200 г
  • бадеми - 100 г + шепа филирани за поръсване
  • мая - 1 пакетче
  • стафиди - 125 г
  • лимони - 1 лимонова кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кипнете половината от пресното мляко и сипете в него 1/2 ч.ч. от брашното - бъркайте интензивоно до получаване рядка каша. Размийте маята с останалото топличко прясно мляко и 1 ч.л. захар.

Активизиралата се маят добавете при непрекъснато бъркане към брашняната каша, след което покрийте съда и оставете да втаса.

Останалото брашно пресейте в тава и направете калденче посредата. Жълтъците разбийте самостоятелно и ги добавете в калденчето, след което отделно и белтъците.

Постепенно добавяйте от млякото с маята, солта и настърганата лимонова кора. Започнете да месите докато се погълне брашно, като от време на време добавяте от омекналото масло.

Когато започнат да се образуват мехурчета, добавете в тестото стафидите и част от бадемите, предварително нарязани на 2.

Готовото тесто оставете да втаса, след което го разделете на части и оформете желаната форма козунаци в намзнена форма или тава. Оставете отново да втаса на топло и набодете хубаво останалите бадеми отгоре.

Намажете с разбит жълтък или олио, поръсете с филирани бадеми и захар и сложете да се пече в предварително загряна силна фурна. След около 10-15 минути намалете на умерена и изпечете до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

tedi
tedi
не се щадят продукти тука))) интересна рецепта, утре я почвам; за днеска мая нямам просто)))
25.03.2013 18:40