Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с бадеми и локум

Козунак с бадеми и локум

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Козунак с бадеми и локум
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Ето така го правят майсторите - с бадеми, с локум и с много мерак!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг за козунаци
  • яйца - 3 бр. + 1 жълтък за намазване
  • захар - 1 1/2 ч.ч
  • кисело мляко - 1 ч.ч
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • мас - 1 к.ч. свинска
  • масло - 1 - 2 с.л.
  • сол - щипка
  • коняк - 2 с.л.
  • лимонова кора - кората на 1 лимон
  • ванилия - 1 - 2 бр.
  • мая - 1 кубче
  • бадеми - филирани
  • портокалови кори
  • локум
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте натрошената мая с леко затопленото, прясно мляко, солта и 1 с.л. брашно - оставете да се активизира маята.

Пресейте брашното в купа, направете кладенче и изсипете разбитите яйца, киселото мляко, захарта и коняка. Добавете и шупналата мая. Замесете меко тесто.

Разтопете маста и започнете да я интегрирате в тестото при непрекъснато месене. Месете, докато тестото стане меко и гладко.

Добавете ванилията и настърганата лимонова кора. Премесете още веднъж, за да поеме тестото ароматите.

Готовото тесто прехвърлете в купа, поръсете с брашно, за да не хваща коричка, покрийте с кърпа и оставете на топло да удвои обема си.

Втасалото тесто премесете за кратко. Разделете го на 6 части. От всяка част оформете фитил, разтеглете с пръсти и върху образувалата се лента подредете едро нарязани парчета локум и филирани бадеми. Усучете лентата. Процедирате по същия начин с останалите 5 парчета тесто.

От три фитила сплетете в плитка и оформете козунак, намазнете правоъгълна форма, сложете козунака във формата и оставете отново да удвои обема си. Повтарете упражнението и с другите три фитила или оформете според фантазията си.

Преди печене, намажете козунаците с жълтък, размит с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л разтопено масло. Поръсете обилно със захар и филирани бадеми.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: