Начин на приготвяне
Разбъркайте натрошената мая с леко затопленото, прясно мляко, солта и 1 с.л. брашно - оставете да се активизира маята.
Пресейте брашното в купа, направете кладенче и изсипете разбитите яйца, киселото мляко, захарта и коняка. Добавете и шупналата мая. Замесете меко тесто.
Разтопете маста и започнете да я интегрирате в тестото при непрекъснато месене. Месете, докато тестото стане меко и гладко.
Добавете ванилията и настърганата лимонова кора. Премесете още веднъж, за да поеме тестото ароматите.
Готовото тесто прехвърлете в купа, поръсете с брашно, за да не хваща коричка, покрийте с кърпа и оставете на топло да удвои обема си.
Втасалото тесто премесете за кратко. Разделете го на 6 части. От всяка част оформете фитил, разтеглете с пръсти и върху образувалата се лента подредете едро нарязани парчета локум и филирани бадеми. Усучете лентата. Процедирате по същия начин с останалите 5 парчета тесто.
От три фитила сплетете в плитка и оформете козунак, намазнете правоъгълна форма, сложете козунака във формата и оставете отново да удвои обема си. Повтарете упражнението и с другите три фитила или оформете според фантазията си.
Преди печене, намажете козунаците с жълтък, размит с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л разтопено масло. Поръсете обилно със захар и филирани бадеми.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.