Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Рибена чорба»Френска рибена чорба Буйабес

Френска рибена чорба Буйабес

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Френска рибена чорба Буйабес1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6-8
"Поне веднъж в живота си трябва да опитате буйабес - най-емблеманичната рибена чорба в Средиземноморската кухня!"

Необходими Продукти

  • риба - 1 кг по - едра смесена
  • миди - 250 г
  • скариди - 250 г
  • домати - 250 г
  • шафран - 1 щипка
  • зехтин - 5 с.л.
  • лук - 1 глава кромид
  • праз - 1 стрък
  • целина - 1 стрък
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • дафинов лист - 1 брой
  • бяло вино - 100 мл
  • портокали - около 4 с.л. настъргана кора
  • копър - 1/2 ч.л. семе
  • домати - 1 с.л. пюре
  • мастика - 1 с.л.
  • магданоз - 2 - 3 стръка
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Очистете опашките и главите на рибите и сложете да се вари бульон с тях заедно с 5 ч.ч. вода. Накиснете шафрана в малко гореща вода и прецедете рибения бульон.

Задушете в зехтина накълцаните лук, праз и целина до омекване. Прибавете нарязания чесън, дафиновия лист портокаловата кора, семето от копър, обелените и нарязани домати, шафранът с водата и рибения бульон.

Овкусете със сол и черен пипер. Когато заври, намалете котлона и добавете виното. Оставете да къкри 15-тина минути. Добавете почистените миди и след малко нарязаните скариди и риба.

След 8 минути извадете с решетъчна лъжица рибата и мидите, разпределете ги в дълбоки чинии. Добавете към супата мастиката и доматеното пюре и разбъркайте.

След още малко отнемете Френската рибена чорба Буйабес от котлона и разпределете в чиниите. Поднесете с парче франзела и поръсена с накълцан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
55
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

miau
miau
super e,jali sme ja vav Franziaja
25.03.2015 17:28
ДАКОТА БЕЙТС
ДАКОТА БЕЙТС
ял ли си тая супа? не си!! затова пишеш глупости.
06.02.2014 14:46
1