Начин на приготвяне
Разтваряме маята в хладката водичка с чаената лъжичка захар, поръсваме отгоре с брашно и изчакваме да се активира.
Правим кладенче в брашното и в него изсипваме маята, разбитото яйце със солта, киселото мляко и олиото. От всички продукти омесваме меко и еластично тесто и оставяме да втаса за около 30 минути.
Готовото тесто разточваме на 2 големи правоъгълника, които режем на дълги ленти. Кексова или друга подобна форма за печене облепяме с алуминиево фолио и намазваме с олио, за да не лепнат лентите.
Редим лентите първо по дължина от центъра на формата надолу, като оставяме разстояние между тях. Останалите ленти сплитаме напречно, като редуваме отгоре и отдолу, докато се оплете кошницата.
Намазваме добре с разбито яйце и печем на загрята на 170 градуса фурна за около 40 минути. Кошницата трябва да има хубав златист цвят, така че трябва да се внимава повече и да се покрие с фолио навреме.