Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Бърза содена великденска пита

Бърза содена великденска пита

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Бърза содена великденска пита
Снимка: Таня Левенова
1 / 6
07/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
7
"А за Великден и содена пита може да приготвите, защото е вкусна"

Необходими Продукти

  • брашно - 900 г
  • кисело мляко - 400 г
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 70 - 80 мл
  • сода бикарбонат - 1 с.л. /равна/
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • сирене - 150 - 200 г
  • семена - за поръсване
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • олио
  • кисело мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбъркват. Добавя се киселото мляко, содата угасена в оцета, олиото, солта и натрошеното

сирене.

В купа се изсипва част от пресятото брашно, прави се кладенче и там се изсипва яйчената смес.

Разбърква се с лъжица, като постепенно се прибавя още от брашното. Омесва се хубаво, гладко еластично тесто. Удря се на плота-50 пъти. След това тестото се разделя на 7 топчета.

Поставят се в тава /27 см/, покриват се с найлон и се оставят на топло за 30 мин. Намазват се с разбито цяло яйце, малко олио и кисело мляко.

Оформената пита се поръсва със семена по избор. Питата се пече около 40-45 минути на 180-190 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: