Менамен

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Менамен е традиционна турска закуска, която обаче може да хапвате и на обяд, и на вечера. Единственото условие е да я поднесете с вкусен хляб с хрупкава коричка"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • домати - 3 бр. пресни
  • чушки - 3 бр. светлозелена Сиврия (1 да е люта)
  • магданоз - 1 шепа едро нарязан
  • джоджен - 1 шепа, едро нарязан, пресен
  • яйца - 5 - 6 бр. L
  • сол
  • зехтин
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок и широк тиган се загрява зехтин и 1 с.л. масло. Прибавя се главата лук, накълцана на ситно и се задушава няколко минути до омекване.

Прибавят се месестата част на доматите, нарязани на кубчета и изчистени от семките.

Оставя се да ври няколко минути и се добавят чушки сиврия, нарязани на кубчета, и всичко се задушава.

Добавят се магданоз, джоджен и на умерен огън се оставя да се изпари водата. С лъжица се размества плънката и се добавят цели 5-6 яйца и се изпържват на очи до готовност.

Източник: MasterChef: Максут Ашкар - 24 kitchen

PS: Традиционна турска закуска. Поднася се така, както съм я показала на снимката, в тиган и се яде със залък хляб в ръка.

Спокойно може да бъде поднесено това ястие и за вечеря. Близко е до нашия миш-маш, но сирене в него няма и не се слага по оригиналната рецепта.

Менаменът е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
518
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Рени Иванова
Рени Иванова
Аз също бих оставила яйцата не толкова изсушени. Изобщо цялото пържено изглежда някак суховато.
22.11.2017 13:37
marcheva14
marcheva14
Чудесно видео и снимки са качени към основната рецепта! Благодаря! Марчето
16.08.2017 00:45
1
1
Невена Блажева Иванова
Невена Блажева Иванова
Мария ,поздравления!Страхотно изглежда и съм убедена,че е ужасно вкусно!Права си за това ,че турските ястия,се поднасят направо от тигана ,тавата и съда в който са готвени!Живяла съм в турска махала ,имам много турски приятели ...Точно така правят ,чупят комата хляб и топят направо от тигана или тавата,което на мен ми изглеждаше странно,но това не прави манджата по малко вкусна!Така и продължават да го правят!
Поздрави!
02.07.2017 10:42
1
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Ох, Теодора, Теодора, малко знаете за това ястие. Турско е и винаги се поднася направо от тигана и задължително яйцата трябва да са рохки, за да може да се топи залък хляб, турска традиция.. ...какво да обяснявам повече....
06.10.2016 22:10
5
1
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Мария, пишете се за голяма кулинарка, ама поне да си бяхте изчистили периферията на тигана преди да снимате или да го бяхте сложили в чиния! Нищо лично, никой не е перфектен, ама все пак малко повече старание!
06.10.2016 19:17
5
19
2
Покажи всички подкоментари
Потребител#156286
Потребител#156286
Аз оставих соса повече и сложих яйцата под капак-станаха забулени.
08.08.2016 21:52
3
1
Потребител#171050
Потребител#171050
Не искам да кажа нищо лошо - всички живеем на Балканите и границите не могат да спрат обмена на идеи и култура. Да се замести олиото с масло или със зехтин може да е само въпрос на географско местоположение. Във всичките подобни рецепти става дума за задушени чушки и домати, залети с яйца.... А това каква подправка ще се добави и дали яйцата ще са предварително разбъркани или не... според мен е въпрос на креативност (както казват в мастер шеф)
22.05.2016 18:48
9
6
1
Покажи всички подкоментари
Потребител#171050
Потребител#171050
Заради джоджана ли тази рецепта е толкова различна от познатия ни миш-маш?
22.05.2016 11:00
9
2
1
Покажи всички подкоментари
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Това ястие- яйца с чушки е турско - иначе е много вкусно и лесно се приготвя, ще опитам и аз !
21.05.2016 12:03
3
1
Кристина Черникова
Кристина Черникова
И аз не знаех, че това ястие е гръцко. Иначе и на мен ми е много любимо.
26.04.2016 17:07
1
1
Покажи всички подкоментари
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Зеленчуци и яйца - страхотна комбинация!
22.04.2016 20:15
1
Pressy
Pressy
Правила съм го много пъти,но не знаех как се казва.Не съм добавяла до сега джоджен, но ще го изпробвам и по този начин ! Вкусно е и е много лесно !Супер !
22.04.2016 10:10
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотна вкусотия,ще го опитам с удоволствие
22.04.2016 10:00
2