Питка с розова декорация

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
695
7k
2k
8k
5
22/04/2016
Приготвяне120 мин.
Готвене50 мин.
Общо170 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 298
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляо - 400 мл
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 50 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 42 г
  • за розовия цвят
  • сладкарска боя - 1 к.л. червена
  • за поръсване
  • маково семе
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и направете кладенче, сложете солта, олиото и оцет. Разбийте яйцето и го добавете.

Разтворете маята в топлото прясно мляко, сложете захарта и оставете да шупне.

Започнете да замесвате тестото, като по малко добавяте и от маята до пълното и усвояване от брашното. Месете тестото в продължение на петнадесетина минути до получаване на гладко и еластично тесто.

Покрийте и оставете на топло да втаса за час. Готовото тесто разделете на четири еднакви тестени топки.

Вземете първата топка, разточете на кръгла кора с дебелина около сантиметър, поръсете с маково семе и навийте на руло.

С остър нож нарежете рулото на парчета с дебелина около 3 см, получават се форми, наподобяващи охлювчета.

Намажете тавата с малко олио и наредете охлювчетата легнали, едно до друго, около стените на тавата. В средата трябва да имате празно пространство.

Вземете другата тестена топка и разточете на правоъгълна кора, разрежете я на шест триъгълника. На всеки направете в средата лек разрез като илик.

Вземете едното триъгълно парче и промушете широката му част през този разрез, издърпайте да се покае отново и усучете. Така направете с всички. Тях наредете в свободното пространство в средата на тавата.

Вземете третата тестена топка, разточете на кора, намажете с малко олио и навийте на стегнато руло, подобно на фитил.

Разрежете го на шест части, всяка част разделете с нож на две, като режете в средата, но края трябва да остане цял. Получават се две части, съединени в края си.

Завъртете и усучете леко и в долната им част ги съединете отново. Така процедирайте и с шестте. Тях разположете на места върху охлювчетата с известно разстояние едно от друго.

Четвъртата тестена топка оцветете със сладкарската боя, така че да придобие равномерен розов цвят, разделете я на няколко части и оформете различни цветчета, поставете по избор в тавата и оставете да втаса за 30 мин.

Намажете с жълтък, поръсете пожелание с маково семе и печете във фурна на 170 градуса за 50 до 60 мин.

Оформянето е по ваш избор, за по-ясна представа вижте приложените снимки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мария Кунева
Мария Кунева
24.04.2016 10:42
Изглежда красиво
0
0