Начин на приготвяне
Наредете всички блатове един върху друг. Разрежете ги на по-малки правоъгълници. Разменете ги, за да се редуват (като украсата на тортата), да станат шахматно.
За крема: Сложете половината прясно мляко в тенджера на котлона, добавете маслото и захарта, загрейте. В останалата част от млякото разбийте яйцата, брашното и ванилиите.
Когато млякото на котлона се загрее, прибавете на тънка струя сместа с яйцата. Бъркайте постоянно, за да не загори.
Когато получите необходимата гъстота, отстранете ваниловия крем от котлона. В подходяща форма сложете един блат, сиропирайте с лъжичка от сока от компота и намажете с крема.
Редувайте така до последния блат. Най-отгоре и страните намажете обилно.
Декорирайте по ваш вкус и се оставете да престои час-два на хладно, за да се стегне.
Голямата торта с домашен крем е готова.