Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб без измесване

Хляб без измесване

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Хляб без измесване
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Домашен хляб с хрупкава коричка и мека душичка - няма нужда от измесване, само от щипка любов"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 1 1/2 ч.л суха
  • вода - 385 мл топла
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се с лъжица. Пригответе си чугунена тенджера с капак. В купа се смесва брашното, сухата мая, солта и се прибавя топла вода. Разбърква се и се оставя да втаса за около 4 часа.

След като е втасало определените часове, тестото се изсипва на силно набрашнен плот, посипва се с шепа отгоре с брашно и с плоска шпатула се прехвърля няколко пъти от краищата към центъра.

Оформя се на топка и се оставя за още 30 минути да втаса отново.

В студена фурна се поставя празната тенджера с капак за да се загрее до 220 градуса, изважда се както е гореща и се поставя топката тесто, като с остро ножче се правят разрези на кръст от горната страна на тестото.

Пече се на 220 градуса за 30 минути с капак, а след това още 15 минути без капак.

Хлябът без измесване е много сполучив!

Забележка: Тестото е силно лепкаво, но брашно се добавя така, както е указано в рецептата и не се измесва с ръце.

Този хляб го приготвям от вечерта и оставям цяла нощ в хладилника и на сутринта го оформям. Прекрасна структура и с хубава хрупкава коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Радика
Радика
Здвейте ,
Исках да ви попитам дали пропорциите са същите, ако вместо суха използвам пресна мая?
Благодаря ,
27.02.2021 21:16
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Коричката наистина е станала страхотна:)Поздравления:)
30.08.2017 13:13
Monika Ivanova
Monika Ivanova
сега съм си намерила тенджера от дълбоките архиви и ще опитам
06.05.2016 16:32
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Албена, изобщо не се притеснявай с тази елементарна рецепта. Става силно лепкаво в началото, оставяш да втаса задължително така както съм посочила в рецептата и то след 3-4 часа или след цяла нощ , то ще бъде цялото на мехурчета, точно като лепило е. Не забравя да омаслиш свежото фолио, което поставяш върху втасващото тесто, защото иначе знаеш ще ти залепне . После премяташ от центъра към краищата само с широка шпатула, подхващаш го, изтегляш го нагоре и прехвърляш към срещуположната страна и така от всички страни. Не е необходимо повече. Вече оформяш с ръце леко на топка и оставяш отново да втаса за 30 мин или по точно казано да си почине, срязваш..Печеш.
27.04.2016 22:46
Албена Асенова
Албена Асенова
Не съм особено сръчна в месенето и за това много ми допада бъркането само с лъжица.
27.04.2016 08:14
1
NEVI
NEVI
Аз правя подобен хляб само че го изпичам в гювеч
27.04.2016 07:33
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Много апетитно!
27.04.2016 06:43
Мария Георгиева
Мария Георгиева
Интересна идея за печене! Изглежда страхотен - каква коричка само.
27.04.2016 05:59
marcheva14
marcheva14
Сия, наистина е истински хляб, а не този който ни се предлага по магазините, в суперите и аз категорично го отхвърлям. Той вечно ми мухлясва и то има-няма до два дни е с петна, което ми говори че е с много вода за да тежи на кг- лъжат ни жестоко. Освен това има и купища добавки което аз не одобрявам. Определено гледам да ми е по-чиста храната, уж, де...
Важното е изпичането да е в чугунена тенджера, това е едно от условията в рецептата, мисля че това е начина да стане добър хляб. Дано да имаш такава и го пробвай и после сподели. Тази рецепта я ползвам повече от година и винаги е с прекрасни резултати, грешка няма. Ставам да направя още един за утре, че този свърши, само това му е недостатък - бързо приключва.... мда.
26.04.2016 23:04
Сия Рибагина
Сия Рибагина
идеята ми хареса,начина на печене е много интересен и ще го опитам,хляба е божествен!
26.04.2016 19:30