Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца от агнешко с таханов сос

Кюфтенца от агнешко с таханов сос

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Кюфтенца от агнешко с таханов сос
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции
25
"Агнешки кюфтенца по арабски, които ще ви станат любими."

Необходими Продукти

  • агнешка кайма - 400 г
  • лук - половин глава ситно нарязан
  • чесън - 1 скилидка
  • хляб - от 1 филия трохи от препечен бял
  • яйца - 1 бр.
  • канела - 1 щипка
  • магданоз - 2 с.л. ситно нарязан
  • джоджен - 2 с.л. ситно нарязан
  • орехи - 2 с.л. ситно нарязани
  • олио - за намазване
  • лимони - 1 с.л. настъргана кора
  • сол
  • черен пипер
  • за соса
  • тахан - 2 с.л.
  • лимонов сок - 3 - 4 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • вода - студена, за разреждане
  • арабски питки - за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете агнешката кайма с нарязаните на ситно джоджен, магданоз, лук и чесън.

Прибавете предварително смления в блендер препечен хляб, яйцето, кората от лимон, смлените орехи, канелата. Овкусете със сол и черен пипер.

Омесете каймата и я приберете в хладилника за около час, за да се смесят ароматите.

При готовност направете от каймата малки топчета (колкото орех). Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, намажете ги леко с олио и изпечете за около 15-17 мин. на загрята фурна на 180 градуса.

Междувременно направете соса, като смесите тахана с лимоновия сок и студена вода.

Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Добавете студена вода, ако е прекалено гъст. Поднесете кюфтенцата със соса и арабски питки или гарнитура по желание.

Кюфтенцата от агнешко с таханов сос са много вкусни.

Рецептата е адаптирана от bonapeti.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

цветослава киркова
цветослава киркова
Добра презентация !
02.05.2016 19:36
Валентин Миранов
Валентин Миранов
До сега не съм приготвял, но рецептата ми хареса, та ще пробвам.
30.04.2016 12:31