Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена плетеница с мармалад

Козуначена плетеница с мармалад

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Козуначена плетеница с мармалад
Снимка: Сия Рибагина
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Ей такива плетеници най-много обичаме да разплитаме - козуначени с мармалад"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • ванилия - 1 бр.
  • лимони - 1 бр.
  • масло - 50 г разтопено
  • мая - 20 г
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 130мл
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр. L
  • мармалад от шипки
  • за поръсване
  • захар
  • за намазване
  • белтъци
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, направете кладенче, сложете ванилия, сол, маслото и кората на лимона.

Разтворете маята в топло прясно мляко с лъжица захар и оставете да шупне.

Разбийте леко яйцата и захарта, добавете ги към брашното. Замесете тесто, като постепенно добавяте и маята. Месете до гладко, нелепнещо тесто.

Покрийте и оставете на топло да втаса за час.

Разделете полученото тесто на три части, всяка разточете на кора, намажете със сладкото и завийте на руло. Така направете и с трите части.

Оформете плетка и сложете в правоъгълна дълбока форма.

Покрийте и оставете да втаса отново.

Накрая намажете с белтък и поръсете със захар.

Печете 40 минути на 160 градуса или според фурната до златисто кафява коричка.

От това тесто може да направите и две по малки плетеници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: