Начин на приготвяне
В леко затоплено прясно мляко разтворете маята, 1 ч.л. захар и 4 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10 минути, за да се активира маята.
Разтопете маста и прибавете към нея олиото.
Разбийте яйцата със захарта, без единия жълтък (той ще е за намазване на козуначената корона). Прибавете солта, ванилиите, лимоновия сок и лимоновата захар. Разбъркайте всичко добре.
Пресейте брашното и направете кладенче. Вътре сложете яйчената смес и втасалата вече мая. Замесете меко тесто, като прибавяте на части от мазнината.
Поставете тестото в купа и го покрийте с кърпа или фолио.
Сложете го във фурната, която включете на 30 градуса. Щом се затопли я изключете и оставете тестото за 60 минути, докато удвои обема си.
Готовото тесто премесете за кратко и разточете на правоъгълник с размер приблизително 30/60 см.
Разтопете маслото за плънката и намажете с него тестото.
След това сложете мармалада и разнесете равномерно с лъжица. Аз ползвах домашен шипков мармалад, но може да се направи и с друг вид.
Поръсете със едро смлени орехи и навийте на руло. Оформете кръг и го поставете върху хартия за печене. С домакинска ножица направете разрези, които не стигат до края.
Оставете отново да втаса за 30-40 минути.
Смесете отделения жълтък с малко олио и намажете с четка козуначената корона. Поръсете обилно със захар и печете на 170 градуса за 35-40 минути, до суха клечка.
След изпечане охладете върху решетка и едва тогава разрежете.
Добър апетит!