Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козуначен сладкиш»Козуначена корона с мармалад и орехи

Козуначена корона с мармалад и орехи

Козуначена корона с мармалад и орехи
Снимка: Росица Петрова
1 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Достойна за царската трапеза, както и за всяка друга трапеза, на която пухкавите козунаци са на почит"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • сол - 1/2 к.л.
  • мая - 7 г суха
  • мас - 50 г
  • олио - 50 мл
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова захар - 1 пак.
  • лимони - сок на 1/2 плод
  • плънка
  • масло - 40 г
  • мармалад - 200 г
  • орехи - 100 г
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затоплено прясно мляко разтворете маята, 1 ч.л. захар и 4 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10 минути, за да се активира маята.

Разтопете маста и прибавете към нея олиото.

Разбийте яйцата със захарта, без единия жълтък (той ще е за намазване на козуначената корона). Прибавете солта, ванилиите, лимоновия сок и лимоновата захар. Разбъркайте всичко добре.

Пресейте брашното и направете кладенче. Вътре сложете яйчената смес и втасалата вече мая. Замесете меко тесто, като прибавяте на части от мазнината.

Поставете тестото в купа и го покрийте с кърпа или фолио.

Сложете го във фурната, която включете на 30 градуса. Щом се затопли я изключете и оставете тестото за 60 минути, докато удвои обема си.

Готовото тесто премесете за кратко и разточете на правоъгълник с размер приблизително 30/60 см.

Разтопете маслото за плънката и намажете с него тестото.

След това сложете мармалада и разнесете равномерно с лъжица. Аз ползвах домашен шипков мармалад, но може да се направи и с друг вид.

Поръсете със едро смлени орехи и навийте на руло. Оформете кръг и го поставете върху хартия за печене. С домакинска ножица направете разрези, които не стигат до края.

Оставете отново да втаса за 30-40 минути.

Смесете отделения жълтък с малко олио и намажете с четка козуначената корона. Поръсете обилно със захар и печете на 170 градуса за 35-40 минути, до суха клечка.

След изпечане охладете върху решетка и едва тогава разрежете.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: