Начин на приготвяне
Брашното пресейте два пъти, направете кладенче и сложете сол, сока и настъргана кора на портокала.
Разбийте яйцата със захарта и ванилията, добавете ги в кладенчето.
Разтворете маята в топло мляко заедно с лъжичка мед и оставете да шупне.
Замесете тестото, като разбъркате съставките и постепенно наливате и от маята.
Месете до гладко тесто, след което добавете маслото на части, като месите и разтегляте. Ударете тестото в масата няколко пъти. Маслото трябва изцяло да се поеме от тестото.
Оставете да почине и втаса на топло за около час, ако не е топло в помещението, ще ви отнеме повече време.
Втасалото тесто разделете на две за два големи козунака.
Всяка част разделете на три, разточете на кори, сложете нарязан локум и завийте на фитил.
Сплетете фитилите в желаната форма и сложете в дълбока тавичка с хартия за печене.
Оставете така приготвените козунаци да втасат отново.
Намажете с белтък и поръсете със захар.
Сложете във фурна и печете на 160-170 градуса за около 40 мин.
В козунаците може да сложите и локум с други вкусове - аз ползвах и с вкус на нар.